Netthosting på delt server

Netthosting på delt server er når mange ulike nettsider deler den samme fysiske serveren og dens ressurser. Dette er overlegent den vanligste formen for hosting på Internett, og blir brukt av mange av de store "vertene". Blant årsakene til dette er at de fleste nettsider ikke trenger veldig mye plass, båndbredde eller serverressurser, og de kan få plass i et lite hjørne av en rimelig god server. Det er ikke før siden vokser seg merkbart større med tanke på trafikk og størrelse, at de begynner å få behov for mer ressurser.

Likevel kommer delt hosting med noen ulemper. På mange måter kan det å dele server være lite lønnsomt, og føre med seg store utfordringer for tilgjengelighet og responstid.

Gå til upnode.no for å se tilgjengelighet og lastetid for din nettside

Lav hastighet irriterer

Få ting irriterer mer enn dårlig hastighet på en nettside. I dag er de fleste av oss vant med at ting går raskt og effektivt, og det er blitt noe vi forventer av våre digitale verktøy. Som ivrige brukere av Internett og alt det har å tilby, kommer vi fra tid til annen over nettsider hvor hastigheten er lav, utførelsen dårlig og tilgjengeligheten ikke tilfredsstiller kravene våre. La oss se på noen av de viktigste årsakene til at dette forekommer.

Hosting på delt server

La oss si at noen klikker seg inn på nettsiden din. Det kan sammenlignes med å skru på motoren på en bil. Den besøkende til siden din prøver å få din motor til å starte. Det som så skjer er at nettleseren din sender et signal til serveren din. Den ber om all informasjonen og dataen, slik at den kan laste opp siden din.

Hvis så din servers utførelse er dårlig, vil det ta lenger for den å svare. En treig server vil alltid gi deg en treig start, uansett hvor raskt alt annet er. At serveren jobber dårlig, skyldes som regel netthosten din. En billig netthost vil ofte gi deg en delt server, noe som betyr at du deler plass og ressurser med mange andre nettsteder. Hvis siden din er treig, er det fordi du står i kø sammen med andre websider.

Mye trafikk

Serveren din kan bare tjene et visst antall personer på en gang. Jo mer trafikk, jo treigere vil det hele naturlig nok gå. Det kan sammenlignes med å stå i kø i en landbasert butikk. Når det er mange kunder til stede i butikken, tar det lengre tid før alle har fått komme til kassa. I tillegg må butikken dra inn ekstrahjelp for å få det hele til å gå raskere, og for at andre kunder skal få hjelp. Dessuten må man dra inn ressurser fra lageret.

Det samme vil skje med nettsiden din. Serveren din vil prøve å håndtere all den ekstra trafikken, men alt vil gå saktere. Kunder blir misfornøyde, og tålmodigheten deres forsvinner gradvis. Har man en delt server, er slik trafikk ganske vanlig.

For mange filforespørsler

Det er ikke bare store, tunge elementer som bruker lang tid på å laste. Det handler også om hvor mange av dem det er. Ethvert lite element på en nettside trenger forskjellige filforespørsler for å laste inn. Alle CSS-filer, alle bilder, delingsknapper og alt av Javaskript er en ny forespørsel. Serveren din kan bare håndtere en viss mengde av disse forespørslene per sekund.

La oss for eksempel si at nettsiden din bruker 100 filforespørsler hver gang den laster. Hvis så 200 mennesker besøker siden din samtidig, vil dette bety 20 000 forespørsler på ett sekund. Er du på en liten, delt server, vil dette virkelig få ting til å gå sakte. Det finnes tross alt et begrenset antall ressurser til å betjene alle filer.

Oppsummert

Vi har altså nå sett at det å dele server med mange andre, blant annet er med på å skape trafikk som gagner alle involverte, både hosten og de ulike besøkende til nettstedene. På samme måte som en fysisk trafikkork på en motorvei fort kan bli et av hverdagens store og uunngåelige irritasjonsmomenter, kan en treig innlasting av en nettside komme på bekostning av tid og energi.

Derfor er det viktig å være klar over de ulike momentene som kan gjøre det vanskelig å bedrive netthosting på en server man deler med mange andre. Dersom du er klar over hva du har å gjøre med, hvilke utfordringer du står over og hvilke løsninger som finnes tilgjengelig, gir du deg selv en stor fordel enten du velger å benytte deg av delt server eller ikke.

Gå til upnode.no for å se tilgjengelighet og lastetid for din nettside
Upnode AS

Starvhusgaten 2A
5014, Bergen
kontakt@upnode.no