Fem viktige grep for å lykkes med SEO i 2021

I denne artikkelen gir vi deg våre fem beste tips for å lykkes med søkemotoroptimalisering i 2021

Illustasjonsbilde

Søkemotoroptimalisering (SEO), handler i korte trekk om å bygge opp en nettside slik at man kommer høyere opp i rangeringen på søk, som er relevante for nettsiden eller bedriften din. SEO kan gjøres på mange måter, for eksempel ved å lage relevant innhold som gjør siden din søkbar, men også passe på at man følger tekniske regler og standarder som er utviklet for å forbedre sluttbrukerens internettopplevelse.


Det finnes et hav av ressurser om hvordan man kan lykkes med dette, og i denne artikkelen gir vi deg våre fem beste tips for SEO i 2021.

Lag godt innhold som svarer på spørsmål

I løpet av de siste årene har man sett at brukere i større grad formulerer sine søk i form av spørsmål i søkemotoren. Dette er det viktig å ha i bakhodet når du skriver innhold til siden din. Først og fremst må du utvikle innhold som svarer på brukernes spørsmål på en god og faktuell måte, men det kan også være lurt å benytte en spørrende formulering i større grad, enn du vanligvis gjør. Lykkes du med dette, kan du i enkelte tilfeller komme helt øverst i søkeresultatene i de uthevede boksene, som gir sammenfattede svar på brukernes spørsmål.

En brukervennlig nettside for smarttelefoner

Mobile enheter, det vil si smarttelefoner og nettbrett, har siden 2017 utgjort halvparten av all trafikk på Internett. Etterhvert som disse enhetene blir bedre, er det forventet at de vil utgjøre en enda større del av trafikken i årene som kommer. De store søkemotorene har derfor lagt stort fokus på dette som vurderingsfaktor i om siden din fortjener å havne høyt opp på resultatlistene. I 2021 vil Google implementere et nytt sett med regler som understreker dette i enda større grad. I korte trekk handler disse reglene om at en nettside skal være brukervennlig på mobile enheter, og at innhold ikke endres eller byttes mellom versjonen for datamaskiner og mobile enheter. Du kan lese mer om de spesifikke detaljene hos Google.

Gjør siden lett å navigere på

Et enkelt tips er å lage en oversiktlig meny og å kategorisere innhold i henhold til en logisk struktur, slik at det blir lettere for både brukere og søkemotorer å finne frem på siden din. Unngå lenker med for lange titler!

Raske nettsider gir fornøyde brukere

Visste du at dersom en side ikke er fullt lastet inn og klar til bruk innen tre sekunder, vil svært mange velge å forlate siden, og gå til neste treff på listen? Derfor er det svært viktig at du gjør det du kan for at siden laster raskest mulig for alle brukere. På dette området finnes det svært mange strategier og områder du kan angripe, men det første og enkleste grepet er å sørge for at du ikke laster inn unødvendig store bilder på nettsiden. I dag anbefales det at man benytter seg av filformatet WebP for bilder på nett. Dette er et nytt og moderne bildeformat som i større grad gjør det mulig å komprimere bilder, slik at de lastes raskere uten å gjøre kvaliteten merkbart dårligere. WebP har også bedre støtte for innlasting av ulike størrelser av et bilde avhengig av hvilken type enhet som besøker nettsiden. Det er for eksempel ikke nødvendig å laste ned et kjempestort bilde dersom noen besøker siden via en liten smarttelefon.

Et annet grep er å sørge for at man ikke laster inn for mye unødvendige script (JavaScript) og designregler (CSS). I dag benytter mange seg av sider basert på Wordpress, og det finnes utrolig mange temaer og innstikk du kan bruke for å tilpasse nettsiden så den blir slik du ønsker, men her er det viktig å passe på. For mange av disse kan gjøre nettsiden tregere, fordi den laster ned mye ekstra innhold. Det finnes mange løsninger på dette, men først og fremst bør man være forsiktig med hvor mange innstikk man installerer.

Ikke juks med søkemotoroptimalisering!

SEO krever mye arbeid, og det er ikke alltid man lykkes på første forsøk. Likevel er det viktig å understreke at du for all del må unngå juksing, da dette kan gjøre at nettsiden straffes hardt og du må jobbe enda hardere for å bli synlig i søkeresultatene. Den mest alvorlige formen for juks som slås hardt ned på, er kjøp og salg av linker mellom sider. Søkemotorene bruker gjerne linker mellom sider til å vurdere hvorvidt en side er populær eller ikke, men dersom det oppdages at en link er plassert på en side mot betaling, kan man straffes i søkemotoren for det. Selv om det ikke er direkte juks bør man også unngå overdreven bruk av nøkkelord, da dette også resultere i at nettsiden blir straffet.