Historien om WordPress - fra start til nåtid

Har du noen gang lurt på hvordan WordPress startet opp, og hvordan de endte opp med å bli verdens mest populære publiseringsløsning? Her tar vi deg med helt fra begynnelsen av.

Illustasjonsbilde

Historien om WordPress går helt tilbake til 2001, og er et prosjekt som ble startet av Matt Mullenweg og Mike Little. Formålet med prosjektet var å utvikle et brukervennlig publiseringssystem for blogging basert på solid webteknologi og med åpen kildekode. WordPress' grunnleggende kode ble basert på b2 cafelog, et annet prosjekt med tilsvarende formål, da også denne løsningen hadde åpen kildekode og en lisens som tillot dette.

Wordpress blir til

Den første offentlige versjonen var WordPress 0.7 som kom i 2003. Den inneholdt et par forbedringer sammenlignet med hva b2 cafelog kunne by på, men det var ikke før versjon 1.0 i 2004 at det begynte å ligne på WordPress slik vi kjenner det i dag - med en enkel installasjon i nettleseren og funksjonalitet i administrasjonspanelet. Versjon 1.2 introduserte en av WordPress' fremste fordeler, nemlig plugins. Om du har erfaring med WordPress kjenner du garantert til plugins. Det er disse som har lagt grunnlaget for å gjøre det så enkelt å tilpasse WordPress med ekstra funksjonalitet.

Et nytt look med temaer

Om du ønsker å endre utseendet på din WordPress-side gjøres dette ved å bytte tema. Det finnes tusenvis av ulike temaer du kan velge mellom avhengig av hvordan du ønsker at din side skal se ut. Denne funksjonaliteten kom først med versjon 1.5 i 2005 og har vært en funksjonene som har hjulpet WordPress aller mest med å kapre markedsandel. Denne versjonen introduserte også muligheten for å lage sider, og la grunnlaget for at WordPress kunne ta steget fra å være en ren bloggplattform til å bli en fullverdig publiseringsløsning.

WordPress tar verden med storm

Fra 2008 begynte ting virkelig å gå veien, og det var dette året WordPress vant sin første pris. Da vant de Infoworlds pris for å være en av verdens beste dataprogrammer med åpen kildekode. Denne prisen ble ikke den siste, og i årene 2009-2011 vant WordPress flere priser i ulike kategorier. Et prosjekt som WordPress, som er basert på åpen kildekode er til enhver tid avhengig av frivillige systemutviklere, som dedikerer tid til å hjelpe til med å bygge ut funksjonalitet og fikse feil som brukere rapporterer inn. Oppmerksomheten WordPress fikk ved å vinne de ovennevnte prisene førte til en voldsom vekst i antall utviklere som bidro til WordPress.

Den økte populariteten viste også at de fleste brukerne ønsket at prosjektet skulle flytte fokus fra blogging til å bli et generelt publiseringssystem for nettsider. Versjon 3.0 i 2010 introduserte muligheten til å opprette egendefinerte innleggstyper og taksonomier, og med dette ble det langt enklere å tilpasse en WordPress-installasjon til å administrere ulike innholdstyper på en side.

WordPress fortsatte med oppdateringer til versjon 3.0 helt fra 2010 til 2014. I programvareutvikling sparer man som oftest hele tall til oppdateringer som implementerer svært store endringer i koden, og gjerne endringer som forandrer på hvordan grunnleggende funksjoner virker. Mindre oppdateringer og nye funksjoner holdes derfor i versjonsnummer etter skilletegnet. Selv om Wordpress holdt seg på versjon 3.x i flere år betød ikke det at utviklingen sto stille. Ny funksjonalitet og forbedringer i ytelse og sikkerhet ble stadig publisert.

I alle disse årene ble WordPress stadig mer populært og ble fort kjent som et svært brukervennlig system for administrasjon av nettsider. Det gikk fra å være et mindre kjent prosjekt til å bli en bransjestandard hos alle som drev med utvikling av nettsider. De store mulighetene for egentilpasset funksjonalitet og design har også gjort WordPress svært utbredt hos flere mediehus, og er den dag i dag noe mange mediehus krever at nyansatte skal ha kjennskap til.

Versjon 4.0

Selv om versjon 4.0 startet en ny epoke i versjonsnumereringen var det faktisk ikke så store endringer sammenlignet med 3.9.x. Denne versjonen fortsatte utviklingen med å gjøre WordPress enda bedre for administrasjon av innhold på prosjekter med et stort tilpasningsbehov. Det ble også implementert bedre støtte for nye medieformater, som for eksempel forhåndsvisning av Tweets og Facebook-innlegg.

Versjon 4.4 introduserte en funksjonalitet som i dag er en WordPress aller mest populære funksjoner. Det såkalte REST API-et gjør det mulig å hente ut data fra en WordPress-side for å integrere med andre ulike systemer. Dette gjorde det mulig å publisere innhold fra en side på flere ulike sider og flater. Denne funksjonaliteten gjør det mulig å bruke WordPress brukervennlige administrasjonspanel til andre formål enn kun en standard WordPress-side og var en svært etterspurt funksjon fra mange brukere. Videreutviklingen av API var fokus i mange av de kommende versjonene i WordPress 4.x.

Gutenberg – en revolusjon for WordPress

Da WordPress først kom på markedet var det svært brukervennlig sammenlignet med datidens alternativer, men etter hvert som tiden gikk lå WordPress noe etter sammenlignet med nyere prosjekter. Ny webteknologi gjorde det mulig å skape en mer interaktiv redigeringsprosess enn det WordPress kunne by. Utviklere av temaer og innstikk prøvde å integrere dette i WordPress, men da disse var svært komplekse førte det ofte til kompatabilitetsproblemer med andre plugins og kjernefunksjonalitet i WordPress.

Det var allerede kjent at WordPress hovedutvikler, Automattic, jobbet med en interaktiv redigeringsprosess basert på moderne webteknologi i Wordpress kjernefunksjonalitet. Dette prosjektet gikk under kallenavnet Gutenberg og var først tilgjengelig som en plugin til WordPress før det ble integrert i kjernefunksjonaliteten i versjon 5.0.

Den interaktive redigeringsprosessen var basert på moderne JavaScript i form av ReactJS og ga brukere muligheten til å redigere sider basert på innholdselementer som kunne settes inn og redigeres på en interaktiv måte i en såkalt "Drag and Drop" redigeringsprosess.

På mange måter ble denne versjonen et veiskille for WordPress. Enkelte brukere foretrakk den gamle måten å redigere innhold på, og dette kan aktiveres ved hjelp av plugins. Siden versjon 5.0 har forbedring av Gutenberg vært hovedfokuset for WordPress og hver ny versjon bringer ny funksjonalitet og forbedring av ytelse og sikkerhet.

Oppdateringene i WordPress 5.0 var en drastisk endring for både brukere og utviklere. Prosessen for å utvikle og endre brukergrensesnittet i WordPress ble totalforvandlet og fra å kun basere seg på redigering av PHP, HTML og CSS måtte man nå også benytte JavaScript i en langt større grad for å kunne utvikle egne innholdselementer.

Fremtidige versjoner av WordPress 5.0 vil fokusere på forbedringer av grensesnittet og utvikleropplevelsen i Gutenberg samt forbedringer i grunnleggende funksjonalitet og utvidelse av REST API-et. En av de største nyhetene som vil komme i versjon 5.x er muligheten til å redigere hele siden i Gutenbergs interaktive brukergrensesnitt.

Fremtiden for WordPress

Det er ingen tvil om at WordPress har kommet langt, og at det fortsatt mye potensiale å utnytte i plattformen. Automattic har valgt å legge hovedfokuset for WordPress fremtid på brukervennlighet. Brukergrensesnittene skal forbedres, og det skal blant annet bli lettere for flere brukere å samarbeide om innhold på en WordPress-side. En av WordPress' hovedfordeler har alltid vært, og vil alltid være, de store mulighetene for tilpasning. Dette er noe man forventer at kommer til å bygges videre på når det nye brukergrensesnittet får bedre funksjonalitet og støtte hos brukermassen.

Fremtiden for WordPress er lovende, og det er en grunn til at WordPress holder tronen som verdens mest populære publiseringssystem for nettsider med åpen kildekode – noe vi ikke forventer at vil endres i nærmeste fremtid. Automattic har vist gode evner til å bringe ny funksjonalitet og teknologi inn i WordPress slik at publiseringsløsningen holdes relevant og konkurransedyktig.