Hva er en nettleser – og hvilken bør man velge?

Visste du at hvilken nettleser du velger kan påvirke din opplevelse av internett? I denne artikkelen gir vi en kort innføring i hva en nettleser er, og hvorfor man bør oppgradere til en moderne nettleser.

Illustasjonsbilde

En nettleser er et dataprogram som finnes på alle datamaskiner, smarttelefoner, nettbrett m.m. og er et viktig verktøy i vår digitale hverdag. Alt innhold på internett består av ulike typer kode som må tolkes av datamaskinen for å gi en visuell og interaktiv fremstilling av en nettside. Dette er nettleserens jobb. Når man går inn på en nettside lastes ulike filer bestående av kode ned fra en webtjener, nettleseren analyserer disse og viser deg en nettside du kan navigere på.

Nettleseren er det siste leddet i en lang rekke teknologier som benyttes for lage internett slik vi kjenner det i dag. Det er også et viktig verktøy når det kommer til å hjelpe oss å ha en trygg internettopplevelse. Moderne nettlesere har mange innebygde sikkerhetsfunksjoner, som blant annet hjelper oss å unngå å bli lurt til å gå inn på sider hvor overføring av data mellom tjener og nettleser ikke er kryptert.

Hvilken nettleser bør man velge?

I svært mange år var det vanlig å benytte seg av nettleseren som kom forehåndsinstallert på datamaskinen. For Windows betød det Microsoft Internet Explorer, og for Mac betød det Safari. Etterhvert som vi fikk mer og mer avansert innhold på nettsider begynte det å vokse frem et behov for nettlesere som hadde bedre funksjonalitet enn det for eksempel Internet Explorer kunne tilby. Markedet for nettlesere har vokst mye siden den gang, og man har flere valgmuligheter når det kommer til hvilken nettleser man kan velge. I dag er den aller mest populære nettleseren Google Chrome, en nettleser som har vokst svært raskt siden den først på kom på markedet. Mye av grunnen til dette var dens tette integrasjon med Googles tjenester som mange allerede var vant til å bruke, samt forhåndsinstallasjon på Android-telefoner.

På grunn av den sterke konkurransen er de fleste moderne nettlesere i dag svært gode, og det viktigste er å ha en oppdatert versjon av en moderne nettleser. Forskjellen i funksjonalitet er ikke lengre like stor som den var, spesielt siden det er flere nettlesere som benytter seg av Googles teknologi i bunn, for eksempel Internet Explorers arvtager, Microsoft Edge. Likevel er det verdt å merke seg at siden Google Chrome har flest brukere er det denne nettleseren man sannsynligvis vil oppleve minst problemer med, og den er også en svært brukervennlig nettleser.