Hva er et webhotell?
Med mindre du har din egen server, trenger du som regel et webhotell for å publisere nettsiden din på internett. Men hvordan fungerer det, og hva er egentlig et webhotell?
Med mindre du har din egen server, trenger du som regel et webhotell for å publisere nettsiden din på internett. Men hvordan fungerer det, og hva er egentlig et webhotell?
Et webhotell gir deg et sted hvor du kan gjøre en nettside tilgjengelig for et publikum via internett. Kort fortalt er et webhotell et område på en server som er satt opp slik at den tilgjengelig via en nettadresse (domene), samt at man får tilgang til andre nødvendige verktøy for å sette opp en nettside.
I teorien kan man sette opp en nettside og gjøre den tilgjengelig via ens egen datamaskin. Dette krever dog en god del teknologisk kompetanse, samt at det er lite praktisk. Man vil jo gjerne ha muligheten til å skru datamaskinen man har hjemme, uten at nettsiden går ned og unngå eventuell sikkerhetsrisiko, forbundet med å åpne en datamaskin for hele internett.
Webhotellet ligger derfor på en server hvor all nødvendig sikkerhet og stabilitet er tatt hånd om, og hvor man som oftest deler ressurser sammen med mange andre nettsider. For å bruke en metafor kan man se på serveren som et hotell, og alle de ulike brukerne av webhotellet som rom i hotellet. Da man deler ressurser med mange andre, passer webhotell best for nettsider med lav til moderat trafikknivå. Store nettsider med trafikk behøver mer ressurser, og da kan det hende det lønner seg å sette opp en egen server selv, slik at man kan administrere og tilpasse den best mulig. Når det er sagt, så vil de fleste nettsider ha mer enn nok ressurser på et godt webhotell fra en profesjonell leverandør.
Et webhotell er en tjeneste man kjøper, og som gir tilgang på alt man trenger for å legge ut en nettside på en enkel og brukervennlig måte, uten at man behøver mye teknisk kompetanse. Ofte gir et webhotell også tilgang til en e-postserver, slik at man kan få e-postadresser som samsvarer med nettsidens domenenavn. I tillegg får man tilgang til verktøy som gjør det enkelt å få en nettside opp å gå på en brukervennlig måte, med nødvendige sikkerhetstiltak på plass. Til forskjell fra å drifte en egen server vil man også ha tilgang til kundestøtte, som kan hjelpe deg med å sette opp ulike løsninger og løse eventuelle problemer som måtte oppstå.
Når man velger et webhotell, så vil man ha en brukervennlig og pålitelig løsning for å gjøre en nettside tilgjengelig for internett, eller såkalt hosting. Et godt webhotell bør ha tilgang til alle verktøyene man trenger for å sette opp en moderne nettside, i tillegg bør man få tilgang til:
Hvilket webhotell du bør velge avhenger av mange ulike faktorer. Først og fremst bør du undersøke om lagringsplass og trafikkmengde er tilstrekkelig, men også at du har de nødvendige verktøyene for å kjøre programvaren du ønsker å bruke på nettsiden.
Moderne datateknologi har gjort det mulig å sette opp såkalte virtuelle private servere (VPS) til svært lave priser, men dette igjen krever ganske mye teknologisk kunnskap om operativsystemer og nettverk. Disse serverne har visse likhetstrekk med et webhotell, ved at flere servere er på en og samme maskin, men det gir også langt flere muligheter for tilpasning. Likevel er ikke dette noe som anbefales for de som ikke har kompetansen til dette.
I dag drives så mye som 30 % av alle nettsider av publiseringsløsningen Wordpress. Dette publiseringsverktøyet lar deg endre, oppdatere og vedlikeholde en nettside, uten å være nødt til å gå inn å redigere kode eller andre kompliserte ting. Systemet er svært brukervennlig, og det er nettopp derfor det har blitt så populært. For å sette opp din egen Wordpress-side trenger du et webhotell med tilgang på de nødvendige verktøyene for at Wordpress skal kunne fungere.
Siden Wordpress er bygget i programmeringsspråket PHP, må webhotellet ha dette installert. I tillegg trenger man en database som kan lagre informasjonen, slik at den er tilgjengelig for redigering i administrasjonspanelet og synlig på nettsiden for de besøkende. Så godt som alle webhotell i dag har tilgang på alt man trenger til å sette opp Wordpress, og hos mange så vil det komme forehåndsinstallert, eller det vil være enkelt å installere via et administrasjonspanel.