Hva er WordPress?

Om du har vurdert å sette opp en nettside, eller har jobbet med en nettside de siste ti årene, har du mest sannsynlig hørt om WordPress. Men hva er egentlig WordPress, og hvorfor har det blitt så populært?

Illustasjonsbilde

WordPress er et publiseringssystem for nettsider, på engelsk kalles det for Content Management System (CMS), og det er et verktøy som brukes til å publisere og redigere innhold på nettsider. WordPress er en av de aller mest populære publingseringssystemene i dagens marked, og det estimeres at så mye som en fjerdedel av alle verdens nettsider benytter WordPress som publingseringssystem.

For å forstå hvorfor WordPress har blitt så populært må man spole tiden tilbake. Da WordPress først kom ut var det tiltenkt å være et enkelt og brukervennlig publiseringssystem for det gryende fenomenet blogg. På den tiden fantes det svært få publiseringssystemer med åpen kildekode som samtidig var både enkelt å sette opp og bruke. WordPress vant derfor mye på å være tidlig ute i markedet med et unikt produkt. Den virkelig store populariteten til WordPress så man likevel ikke før økosystemet rundt WordPress vokste, og fokuset ble flyttet fra blogg til vanlige nettsider.

Med WordPress kan man enkelt sette opp en nettside og tilpasse den slik man ønsker ved hjelp av det store utvalget plugins og temaer som finnes på nett, både gratis og mot betaling. Den nye sidebyggeren Gutenberg gjør også det å sette opp og tilpasse ulike sider til en visuell og intuitiv opplevelse.

WordPress.com og WordPress.org

WordPress finnes i to ulike versjoner, og før man setter i gang bør man være klar over forskjellene på de to. Den ene versjonen, WordPress.com, lar deg sette opp en nettside på WordPress egne servere. Her finnes det en gratisversjon med begrensede muligheter, og en betalt versjon hvor man får større muligheter for tilpasning.

Når man snakker om WordPress er det i de aller fleste tilfeller versjonen man finner på WordPress.org man mener. Her finnes den åpne kildekoden til selve WordPress-systemet som du selv kan laste ned og installere på et webhotell eller en webtjener. Det er gratis, og gir deg langt større tilpasningsmuligheter enn ved gratisversjonen hos WordPress.com. Det eneste du trenger for å komme i gang er en webserver med støtte for PHP og MySQL. Mange av dagens webhoteller har egne løsninger for å installere WordPress ved hjelp av et enkelt klikk i administrasjonspanelet, slik at du ikke trenger å bekymre deg for de tekniske kravene.