Hva kjennetegner en god nettside?

Gode nettsider har en del kjennetegn som hever dem over sine konkurrenter, her går vi over noen av de viktigste

Illustasjonsbilde

Det finnes gode nettsider og det finnes mindre gode nettsider. Hvis du vil gi de besøkende på nettsiden en god opplevelse, og få dem til å komme tilbake til siden senere, må du lage en skikkelig god nettside. Her er et noen tips som kan hjelpe deg når du planlegger den nye nettsiden for firmaet ditt.

Gjør siden oversiktlig

En god nettside må være oversiktlig. Oversikt skapes på mange måter, men først og fremst gjennom å ikke pakke for mye informasjon inn på en og samme side. Ikke skriv for mye tekst, og sørg for at teksten som er på siden er relevant. Del opp teksten i avsnitt, og skap luft mellom avsnittene for å gjøre det hele mer lettlest. Bruk underoverskrifter aktivt, slik at leserne kan skumlese og hoppe til avsnitt de er interessert i. Varier gjerne skriftstørrelsen for å framheve den viktigste informasjonen, for det er mange lesere som gjerne skumleser en side for å finne ut om de er interessert i innholdet. Hvis du skal bruke bilder, bør de ikke dekke hele bredden av nettsiden. Da vil de avbryte lesingen og ødelegge flyten. Velg heller små bilder der teksten kan fortsette ved siden av bildene.

Bruk undersider for mer informasjon

Hvis du har en nettside med mye informasjon, er det lurt å dele opp informasjonen i ulike undersider. Hver underside bør ha sitt eget tema, og du må gjøre det enkelt for leserne å klikke seg videre til akkurat den undersiden de er interessert i. Dersom informasjonen er veldig omfattende, bør du vurdere å dele opp temaet i flere undersider, rett og slett for å redusere mengden tekst på hver side. Dette bidrar til oversikt og god leseflyt.

Bakgrunn og tekstfarger

Det er mange valgmuligheter når det kommer til bakgrunnsfarger og tekstfarger, men det er ikke sikkert det lønner seg å være for kreativ. Hvis det er et bilde bak teksten, kan teksten bli vanskeligere å lese. Du må også velge en tekstfarge som er godt synlig mot bakgrunnsfargen. Svart tekst på hvit bakgrunn fungerer fortsatt best, men andre kombinasjoner er mulig. Bare test ut hvordan fargene fungerer sammen. Velg også en skrifttype som er lett å lese.

Godt språk er viktig

Det hjelper selvsagt ikke med en fin nettside dersom språket på siden er dårlig. Ikke bli fristet til å oversette artikler fra andre språk med maskinoversettelse. Tenk også på opphavsrett for tekst og bilder. Det er ikke sikkert du kan bruke artikler fra andre nettsider. Vanligvis er det best å skape unikt innhold. Dette kan du få hjelp til gjennom å leie inn skribenter, eller du kan rett og slett skrive artikler selv. Det er jo du og dine ansatte som kjenner firmaet best, og vet hva dere har å tilby kundene. Korrekturles alt, alltid, skrivefeil og grammatiske feil kan gi inntrykk av at siden er uprofesjonell. Legg stor vekt på leseflyt og bruk et lettfattelig språk, spesielt på forsiden. Hvis du trenger å legge ut tekniske data, bør dette gjøres på undersider, slik at de som er interessert i denne informasjonen kan klikke seg videre dit. Avansert språk på forsiden kan skremme vekk kunder som ikke føler seg komfortable med tekniske data og faguttrykk.

Bruk riktig webplattform

En god webplattform skal gjøre det enkelt for deg å opprette og skape en unik nettside. Enkelt vedlikehold og oppdatering er også viktig, da en god nettside bør være oppdatert med aktuell informasjon til enhver tid. Du må legge til oppdateringer og nyheter med jevne mellomrom, og vise de besøkende at du tar nettsiden på alvor og at siden er i bruk. Gode webplattformer gjør jobben med å vedlikeholde å videreutvikle siden enklere uten at du behøver teknisk kompetanse på området.

Fremhev det unike

Bruk nettsiden til å vise hva som er unikt med firmaet ditt. Fremhev kvalitet og ekspertise, og prøv å skille deg ut fra konkurrerende sider. Du må selvsagt framstå som profesjonell, men du kan likevel vise bilder fra firmaet, og kanskje gi litt informasjon om de ansatte og hverdagslige ting. De ansatte må selvsagt bli spurt før du legger ut bilder av dem, men de kan kanskje bidra med sine erfaringer. Kommentarer fra fornøyde kunder kan også tas med på nettsiden, selvsagt med kundenes velsignelse.

Brukervennlighet er alltid viktigst

Det aller viktigste for å skape en god nettside, er å tenke brukervennlighet. Dette inkluderer ting som er nevnt i denne artikkelen, som godt språk, god oversikt og en side som er lett å navigere på. Lykkes du med dette, vil nettsiden din framstå som profesjonell og god.