Slik tar hackere kontroll over siden din

Hver dag blir flere norske nettsider hacket, som regel av automatiserte angrep. Hvorfor skjer dette, og hva kan konsekvensene være for deg?

Illustasjonsbilde

I en verden som er i stadig teknisk utvikling, er det ikke alltid lett å holde følge. I det ene øyeblikket transformerer telefonen seg til en smarttelefon, og i det neste handler mennesker med krypterte valutaer som for eksempel Bitcoin. Det er derfor vanskelig å holde følge til tider. Det synes også ofte på sikkerheten. For enten det er Ola Nordmann sine personlige opplysninger, eller Bitcoin og kryptovalutaer verdt millioner av kroner, flyter denne informasjonen gjennom internett. Det samme nettet er åpent for så og si alle, og dette kan fort bety problemer.

Selv om tanken er god ved å ha et vidåpent internett, er ikke alle like uskyldige. Internett åpner uten tvil en arena for kriminelle. Når sikkerheten ikke klarer å holde tritt med teknologien sin utvikling, ser naturligvis de kriminelle sitt snitt til å ta innersvingen på uskyldige mennesker. Det gjentar seg gang på gang, og det bør ikke komme som noen overraskelse. Likevel velger mange å ignorere sikkerheten, da de fort tenker at de selv ikke vil være den som blir angrepet. Dette er en farlig antakelse - før man vet ordet av det sitter hackere med alle opplysningene om din bedrift og dine kunder.

Sikre deg mot angrep

Uansett om du driver en liten personlig blogg eller en større nettbutikk, er det ikke gøy å bli angrepet av hackere. Disse er ofte nådeløse og bryr seg fint lite om hvordan du ender opp. Dessuten er ofte deres kriminelle handlinger vanskelige å spore for politiet i etterkant, fordi de ofte opererer uten å etterlate seg identifiserbare IP-adresser og lignende. Med andre ord vil du mest sannsynlig aldri fakke tyven. Driver du en nettbutikk, er det derimot helt andre faktorer du må bekymre deg for. Dette handler om den direkte effekten på kundenes tillit.

Ved et hackerangrep på en større nettbutikk, kan personlig informasjon, som potensielt kan være relatert til betalinger, lekkes ut til hackeren. Dette vil din kunde informeres om naturligvis. Når dette inntreffer vil din kunde uten tvil miste store deler av tilliten til din nettbutikk. Dermed vil de også mest sannsynlig være ganske nølende til å kjøpe nye produkter eller tjenester hos deg fremover. Effekten av dårlig sikkerhet i dagens samfunn er rett og slett helt ekstrem for enkelte, så her gjelder det å være forberedt på angrepene.

Stor eller liten?

Det kan være fort gjort å tenke seg at kun de aller største sidene blir hacket. Selv om disse naturligvis er de mest profitable, er det også disse som er vanskeligst og mest risikable å hacke. De fleste hackere velger derfor å styre unna disse. I stedet ser de seg heller ofte ut små til mellomstore nettbutikker og tjenester over nett som ikke har all verdens av sikkerhet. Det er her du mest sannsynlig faller med dine tjenester. Når du tenker at du ikke kommer til å bli angrepet fordi andre har mer verdifulle goder tilgjengelige, gjør du deg selv en bjørnetjeneste.

Hackerne ser på deg og de andre ubeskyttede som småbarn med godteri. Hvorfor gå til en stor ulv og prøve å stjele godteri når de kan naske med seg en liten bit her og der fra de mange barna? Det er enklere enn du tror å hacke seg gjennom en side uten sikkerhet. Dessuten bør du også tenke over hvordan siden kan bli angrepet på andre måter. Virus og diverse angrep som malware, spyware, ransomware, osv. kan også infisere siden din. Dette trenger ikke engang være en hacker med uheldige intensjoner. Så vær sikker på at du helgarderer deg mot dette med den rette sikkerheten.

Sikre din nettside i dag

Enten det er mangel på kunnskap, frykt for kostnadene eller simpelthen andre faktorer som holder deg tilbake, skal du vite akkurat hvor viktig sikkerheten er. Les deg opp på de diverse områdene du er nødt til å opparbeide deg kunnskap om. Det kan kanskje virke overveldende, men dette er helt essensielt for at du skal lykkes. Dessuten bør ikke kostnader være en barriere for deg. Det har seg tross alt sånn at om dersom noen skulle hacke seg inn på siden din, koster det deg mye, mye mer enn å investere i sikkerheten.

Invester i sikkerhet for en bærekraftig fremtid for din nettside. Det er helt essensielt i tiden vi lever i, og det er noe din kunde trenger for å føle seg trygg. Med god sikkerhet og kundens tillit, er du i hvert fall et steg nærmere å lykkes i din drift.